Skład
jagnięcina 65% (płuca, wątroba, żołądki, przełyki), rosół jagnięcy, węglan wapnia, chlorek potasu, trójpolifosforan soduLegenda:
składnik korzystny i bezpieczny
składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy
pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu
Aktualizacja składu: 16 października 2020
Składniki analityczne
Wilgotność: 79%
* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.
** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.
*** w suchej masie, po odjęciu wody
Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.
Omówienie wartości odżywczych
Białko
Karma zawiera 47.6% białka w suchej masie, (min.38.1% – maks.57.1%). Odpowiada to 101 g/1000kcal
Tłuszcz
Tłuszczu jest 28.6% w s.m. (19% – 47.6%). Odpowiada to 61 g/1000kcal
Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.
Karma zawiera bardzo dużo
tłuszczu, którego poziom powinien być odpowiedni dla psów bardzo aktywnych, ale może być zbyt wysoki dla psów mało aktywnych, otyłych bądź starszych.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia
Węglowodany
Obliczona ilość węglowodanów wynosi 11.4% w s.m. (0% – 42.9%). Odpowiada to 24 g/1000kcal.
Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia
Popiół
Zawartość popiołu to 9.5% w s.m. (4.8% – 14.3%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.
Włókno
Zawartość włókna wynosi 2.9% (0% – 11%). Jest to optymalny poziom. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka
Energia
Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Rozkład energii ze składników odżywczych