Suszone mięso kaczki
składnik karm dla zwierząt

Inne nazwy

suszone mięso kaczki, suszonego mięsa kaczki, dehydratyzowane mięso kaczki, mielone suszone mięso z kaczki, suszone mięso z kaczki

Opis

Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Mięso opisane jako dehydratyzowane, suszone, sproszkowane lub odwodnione najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowane chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Podobne składniki:

mięso z kaczki, suszona wątroba kaczki, suszone mięso drobiowe, suszone mięso indyka, suszone mięso królika, suszone mięso kurczaka, suszone mięso z makreli, suszone mięso łososia

Karmy zawierające ten składnik: