Orijen Regional Red Dog
karma dla psów

Ocena składu
8.9na 10

Oceny

Odżywczość
93p.
Składniki
85p.
Mięso mięśniowe
28%
(z czego świeże)
28%
Podroby
17%
Warzywa i owoce *
4%
Białko zwierzęce
40%
Energia
359kcal
Opłacalność
48%

Dowiedz się co oznaczają oceny

Główne składniki

(zgrupowane, po odtworzeniu, „as fed”)

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
Wapń:Fosfor
Białko:Tłuszcz

Koszt i porcja

Waga Twojego psa
Aktywność/wiek
Kastrat
    
Dzienna porcja
 g
 kcal
Dzienny koszt
 zł

Białko
 g/kg m.c.

Tłuszcz
 g/kg m.c.

Woda
 ml/kg m.c.

Otwórz Zaawansowany kalkulator

O karmie w skrócie

Orijen Regional Red Dog jest bardzo dobrą karmą suchą ekstrudowaną. Większość składników jest bardzo dobrej jakości. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych oraz podrobów i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: śledź, mączka jagnięca i wieprz, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Kanada

Ankieta:
Czy podałbyś tę karmę swojemu psu?

100% TakVS
0% Nie

Skład

świeża wołowina angus 11% , świeże mięso dzika 4% , świeże mięso bizona 4% , świeża lub surowa jagnięcina romney 4% , świeża wieprzowina yorkshire 4% , świeża wątroba wołowa 4% , świeże żołądki wołowe 4% , świeże całe sardynki 4% , świeże całe jaja 4% , świeża wątroba dzika 4% , jagnięcina (dehydratyzowana, 4%), wołowina (dehydratyzowana, 4%), cały śledź (dehydratyzowany, 4%), baranina (dehydratyzowana, 4%), wieprzowina (dehydratyzowana, 4%), świeża wątroba jagnięca 3.5% , świeże żołądki jagnięce 3.5% , całe sardynki (dehydratyzowane, 3%), świeża wątroba wieprzowa 3% , cała czerwona soczewica, cała zielona soczewica, cały groch zielony, włókno soczewicy, cała ciecierzyca, cały groch żółty, cała fasola pinto, tłuszcz wołowy 1% , tłuszcz wieprzowy 1% , olej ze śledzia 1% , chrząstki wołowe (dehydratyzowane, 1%), wątroba wołowa (liofilizowana), żołądki wołowe (liofilizowane), wątroba jagnięca (liofilizowana), żołądki jagnięce (liofilizowane), świeża cała dynia, świeża cała dynia piżmowa, świeża cała cukinia, świeży cały pasternak, świeża marchew, świeże całe jabłka red delicious, świeże całe gruszki bartlett, świeży jarmuż, świeży szpinak, świeże liście buraków, świeże liście rzepy, brązowy kelp, cała żurawina, całe borówki, całe jagody saskatoon, korzeń cykorii, kurkuma, ostropest plamisty, korzeń łopianu, kwiat lawendy, korzeń prawoślazu lekarskiego, owoce dzikiej róży

Legenda:

składnik korzystny i bezpieczny

składnik kontrowersyjny, niekorzystny lub szkodliwy

składnik małą czcionką może być w ilości zbyt małej, aby był korzystny

pozostałe składniki przeciętnej wartości, neutralne lub o nieznanym działaniu

Aktualizacja składu: 1 lipca 2020

Składniki analityczne

Białko
Tłuszcz
Popiół
Włókno
NFE**
dekl.
38%
18%
9%
5%
18%
min.*
35%
15.8%
7.9%
3.3%
6.7%
maks.*
41%
22.5%
10.1%
6.7%
27%
w s.m.***
43.2%
20.5%
10.2%
5.7%
20.5%
Wapń
Fosfor
Stosunek Ca:P
Potas
Sód
dekl.
2%
1.4%
1.4
b/d
b/d
min.*
1.6%
1.1%
0.9
b/d
b/d
maks.*
2.8%
1.7%
2.5
b/d
b/d
w s.m.
2.3%
1.6%
0%
0%

Wilgotność: 12%

* wartości minimalne i maksymalne obliczyliśmy na podstawie tolerancji podanych w normach unijnych; są to wartości jakie musi spełniać karma pod koniec okresu ważności. Jak pokazują badania, zwykle rzeczywisty procent jest mniejszy niz deklarowany.

** związki bezazotowe wyciągowe, czyli głównie węglowodany; ze względu na obowiązujące przepisy nie jest wymagane, aby na etykiecie znalazła się informacja o zawartości węglowodanów, dlatego przedstawiona wartość jest wynikiem obliczonym według powszechnie znanego wzoru.

*** w suchej masie, po odjęciu wody

Dopóki Twój pies nie jest chory, w wieku szczenięcym lub podeszłym, prawdopodobnie wystarczy, że będziesz trzymał się pożywienia o parametrach w zielonym zakresie.

Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Strawność
W celu równego porównania karm o różnych poziomach wilgotności (suche, mokre, półwilgotne) musimy odjąć od całago składu wodę. Jest to tzw. analiza w suchej masie (s.m.) i jest podstawą do wielu obliczeń i rozważań. Do porównania karm o różnej energetyczności pomocny jest wskaźnik wagi składnika na każde 1000 kcal energii metabolicznej karmy. Karmy o większej zawartości energii będą musiały mieć więcej składników odżywczych w celu zaspokojenia potrzeb zwierzęcia.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Orijen

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Omówienie składu

W tej części naszej recenzji przyjrzymy się bliżej składowi karmy jaki producent umieścił na opakowaniu. Wykresy pomogą Ci popatrzeć na skład bardziej obrazowo, co da Ci lepsze pojęcie o właściwościach karmy.

Skład karmy ma tylko dobre strony, z których należałoby wymienić to, że 100% składników jest naturalne. Oznacza to, że nie zostały one przetworzone przy użyciu substancji chemiczych, a jedynym sposobem ich przetworzenia mogły być procesy fizyczne (jak odparowanie wody), niezmieniające pierwotnego składu, lub niektóre procesy hydrolizy Ponadto składniki karmy są opisane w sposób niebudzący wątpliwości co do faktycznego stanu i pochodzenia i żaden z nich nie jest uznawany za mogący powodować alergie. Procentowa ilość składników odżywczych spełnia zalecenia FEDIAF. Urozmaicenie składników gwarantuje optymalne ilości mikro- i makroelementów naturalnego pochodzenia. Oszacowana zawartość mięsa mięśniowego jest wysoka, stanowi ok. 28 procent wśród świeżych odpowiedników. Zawartość źródeł kwasów omega-3 DHA i EPA to również dobra wiadomość. Brak jest glutenu oraz zbóż mogących być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Realny skład karmy

Specjalnie na potrzeby serwisu opracowaliśmy zaawansowane algorytmy analizujące skład, co pozwoliło nam na podjęcie próby odtworzenia rzeczywistej wagi surowców użytych do produkcji tej karmy, nawet jeśli producent nie podaje ich procentowego udziału. Tak mógłby wyglądać skład pokarmu gotowanego dostarczającego tyle samo składników odżywczych co 100g tej karmy(dowiedz się więcej).

ingredient,value,cat dehydratyzowany cały śledź,8.57,zw świeża wołowina angus,7.5,zw dehydratyzowana jagnięcina,6.86,zw dehydratyzowana wieprzowina,6.86,zw dehydratyzowana wołowina,6.86,zw dehydratyzowane całe sardynki,5.81,zw dehydratyzowana baranina,5.22,zw warzywa*,3.31,rs żołądki wołowe,3.2,zw wątroba wołowa,3.2,zw wątroba jagnięca,2.86,zw żołądki jagnięce,2.86,zw świeże mięso dzika,2.73,zw świeże mięso bizona,2.73,zw świeża lub surowa jagnięcina romney,2.73,zw świeża wieprzowina yorkshire,2.73,zw świeża wątroba dzika,2.73,zw świeże całe jaja,2.73,zw świeże całe sardynki,2.73,zw cały groch żółty*,2.61,rs cały groch zielony*,2.4,rs świeża wątroba wieprzowa,2.05,zw pozostałe,10.77,r

Tak prezentuje się skład po zrupowaniu składników należących do tej samej kategorii:

ingredient,value,cat mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego,61.9351,zw ryby i produkty z ryb,17.1035,zw rośliny strączkowe,11.2723,rs pozostałe,6.3685,r warzywa,3.3207,rs
Techniką często wykorzystywaną przez producentów jest rozdzielanie półproduktów tego samego pochodzenia na różne gatunki czy odmiany, aby półprodukty mięsne znalazły się na pierwszych miejscach listy składników (ang. ingredient splitting). Poddając skład karmy odwrotnemu procesowi dowiemy się co tak na prawdę może stanowić główną część pokarmu.

Obliczyliśmy również przewidywaną łączną zawartość mięsa, podrobów i produktów ubocznych (z tłuszczem zwierzęcym) , która wynosi aż ok. 81 procent wśród świeżych odpowiedników.

Dlaczego obliczona zawartość mięsa różni się od deklaracji producenta przeczytasz tu.

Omówienie wartości odżywczych

Białko

Karma zawiera 43.2% białka w suchej masie, (min.39.8%maks.46.6%). Odpowiada to 106 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Procentowa liczba nie mówi nic o jego jakości, ponieważ może pochodzić ono nie tylko z mięśni, ale i z innych części (np. z kopyt) lub z roślin, co znacznie obniżyłoby jego wartość. Z tego względu w celu zaspokojenia minimalnego zapotrzebowania, FEDIAF zaleca minimum 18% w s.m. oraz 21% w s.m. dla psów mniej aktywnych. Dla psów starszych ta wartość będzie jeszcze większa, ok. 25%.

Więcej o jakości białka w tej karmie przeczytasz w części Źródła i jakość białka.

Tłuszcz

Tłuszczu jest 20.5% w s.m. (17.9%25.6%). Odpowiada to 50 g/1000kcal, czyli g/kg masy ciała dla psa o wadze kg (zmień).

Udział białka i tłuszczu przekracza 70% ME, co może byc źle tolerowane przez niektóre zdrowe psy, a w szczegolnosci może być nieodpowiednia dla psów z chrobami trzustki lub wątroby.

Więcej o tłuszczu zawartym w tej karmie przeczytasz w części Źródła tłuszczu.

Karma zawiera sporo tłuszczu jednak jego ilość może być niewystarczająca dla niektórych psów bardzo aktywnych np. zaprzęgowych lub pracujących.
Więcej o energii z tłuszczu i białka w tej karmie przeczytasz w części Energia

Węglowodany

Obliczona ilość węglowodanów wynosi 20.5% w s.m. (7.6%30.7%). Odpowiada to 50 g/1000kcal.

Według badań naukowych, węglowodany w diecie dzikich psów stanowią ok. 5-10%, dlatego dorosłe i zdrowe psy nie wymagają w diecie więcej węglowodanów, a nawet psy mogą całkowicie się bez nich obejść, ponieważ glukozę jako źródło energii organizm psa potrafi wytworzyć z białka. Nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może też powodować szereg problemów behawioralnych i problemy z pamięcią. Wyjątkiem, kiedy duża podaż węglowodanów jest przydatna, mogą być psy sportowe, których wysiłek jest intensywny i krótkotrwały, np. agility, flyball, wyścigi chartów. Poza tym wyjątkiem, jedynym uzasdnieniem wysokiej zawartości węglowodanów w karmach komercyjnych są względy ekonomiczne – węglowodany ze zbóż są najtańsze, lub zdrowotne – w karmach dla psów chorych o specjalnych wymaganiach.

Więcej o energii z węglowodanów dowiesz się w części Energia

Popiół

Zawartość popiołu to 10.2% w s.m. (8.9%11.5%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa.

Popiół to nic innego jak minerały, głównie związki wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Nie stanowi źródła energii i może wpływać na uczucie sytości. Dobre jakościowo karmy cechuje niska zawartość popiołu poniżej 7%. Popiół wpływa na strawność, jego wyższe wartości w suchych karmach z reguły wskazują na gorsze składniki.
Włókno

Zawartość włókna wynosi 5.7% (3.8%7.6%). Jest to dość dużo co będzie skutkowało większym uczuciem sytości u psa i prawdopodobnie będzie wpływało negatywnie na stężenie we krwi ważnego aminokwasu jakim jest tauryna. Wpływa na maksymalną możliwą strawność karmy, która jest wysoka

Jest to parametr określający maksymalną strawność karmy, ponieważ wpływ na strawność ma bardzo dużo czynników jak zawartość włókna, popiołu oraz jakość składników, szczególnie białka, łącznie z osobniczymi cechami zwierzęcia, jego stanem zdrowia, wiekiem itp. W przypadku karm niskiej jakości, rzeczywista wartość będzie niższa, a dla karm wysokiej jakości – wyższa. Badania pokazały, że średia strawność karm suchych wynosi 81% dla białka, 85% dla tłuszczu i 79% dla węglowodanów, dlatego powstał pogląd, że powinno się wybierać karmy o strawności przynajmniej 80%. W przypadku karm najwyższej jakości zmierzona strawność wynosiła odpowiednio 89%, 95% i 88%.

Podobają się recenzje? Będziemy wdzięczni za udostępnienie 🙂 Dzięki!

Jesteśmy też na facebooku!

Energia

Energia metaboliczna (wg NRC2006a):
Jest to energia jaką zwierzę zużywa na procesy metaboliczne, regulację temperatury, procesy trawienia i aktywność fizyczną. Tutaj została obliczona na podstawie zaawansowanych wzorów opracowanych przez Narodową Radę Badań Naukowych USA (ang. National Research Council), które uznawane są za standard w branży będąc najbliższymi rzeczywistości.
359 kcal/100g
Rozkład energii ze składników odżywczych
W tym wykresie kluczowy jest stosunek energii pozyskanej z białka do energii pozyskanej z tłuszczu. Badania naukowe wykazały, że psy instynktownie wybierają pokarm, w którym w/w stosunek leżał w górnej granicy zakresu 0.6 – 0.9, a energia z węglowodanów była mniejsza niż 10%.
Stosunek energii z białka do tłuszczu wynosi 0.9 (mieści się w zalecanym zakresie), a stosunek procentowej ilości tłuszczu do białka to 47%.
0.9

Źródła i jakość białka

W dobrej recenzji nie może zabraknąć analizy pochodzenia i jakości białka, które jest najważniejszą i najdroższą składową pożywienia.

Jakość i pochodzenie ma duży wpływ na utrzymanie dobrej kondycji zwierzęcia oraz smakowitość karmy. Badania naukowe potwierdzają, że białko zwierzęce ma przewagę nad roślinnym. Jak już pewnie wiesz, psy to oportunistyczni mięsożercy dlatego tak ważne jest, aby białko pochodzenia zwierzęcego stanowiło 100% białka zawartego w karmie, co gwarantuje odpowiednią podaż aminokwasów, których zawsze brakuje w roślinach. Niższa wartość biologiczna białka będzie skutkowała zwiększonym zapotrzebowaniem na ten składnik oraz większą produkcją szkodliwych ubocznych produktów przemiany materii, a w skrajnych przypadkach chorobami, zanikiem mięśni i pogorszeniem stanu zwierząt chorych (np. ostra lub przewlekła niewydolność nerek).

Bazując na danych od producenta oszacowaliśmy procent pochodzenia tego najważniejszego składnika karmy.

Po wykonaniu obliczeń okazuje się, że karma może zawierać aż 94 procent białka pochodzenia zwierzęcego, resztę stanowi białko roślinne. Przekłada się to na aż 40% białka zwierzęcego w suchej masie, w porównaniu do 43% całkowitej ilości białka w s. M.

Nie mniej ważna jest jego wartość określona m.in. przez profil aminokwasowy i biodostępność.

Większość tych parametrów bada się w laboratorium z wykorzystaniem psów. My, tak samo jak robią to producenci nietestujący karm na zwierzętach, możemy tylko z grubsza oszacować jego jakość na podstawie średnich parametrów składników dostępnych w wielu badaniach naukowych oraz wpływu sposobu produkcji karmy. Przykładowo produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (np. “kurczak”) w stosunku do mięsa (np. “mięso z kurczaka”, “wątroba”) będą mieć niższą jakość białka ze względu na wysoki udział tkanki łącznej (kolagen) i kości, podobnie ze składnikami świeżymi vs suszonymi (np. mączki), które są dwukrotnie poddawane działaniu wysokiej temperatury co wpływa na ich wartość.

Większość białka zwierzęcego pochodzi z mięsa i podrobów, co oznacza, że będzie dostarczało Twojemu psu wszystkie niezbędne aminokwasy i miało wysoką wartość biologiczną.

Karma zawiera 14 źródeł tego składnika pokarmowego, w tym żadne o znaczącej ilości pochodzenia roślinnego.

Składniki dostarczające białko zwierzęce:

  • wołowina ( udział ok. 15% )
  • wieprz ( ok. 12% )
  • sardynki ( ok. 11% )
  • śledź ( ok. 10% )
  • mączka jagnięca ( ok. 9% )
  • suszona baranina ( ok. 8% )
  • mięso z dziczyzny ( ok. 4% )
  • wątroba wołowa ( ok. 3% )
  • mięso bizona ( ok. 3% )
  • oraz pozostałe: jagnięcina, wątroba jagnięca, wątroba z dzika, wątroba wieprzowa, jajka.

Źródła tłuszczu

Część tego składnika odżywczego to osobno dodany tłuszcz , który jest zwykle wytwarzany przez wytopienie w wysokiej temperaturze i może być konserwowany chemicznie bądź naturalnie, chyba że jest olej roślinny tłoczony na zimno.

Szacujemy, że w większości jest to tłuszcz naturalnie występujący mięsie i produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co jest bardzo dobrą sytuacją.

Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych, które m.in. zmniejszają stany zapalne, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku oraz mózgu.

Dodatki

(na kg): cynk: 100 mg. Dodatki zootechniczne: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU.

Opis składników

Świeża wołowina angus
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Świeża lub surowa jagnięcina romney
Jedno z lepszych źródeł mięsa w diecie psa/kota. Smaczne, zwykle chude i zarazem lekkostrawne, często stosowane w karmach dla alergików. Jak wszystkie czerwone mięsa, zawiera znaczne ilości cholesterolu, tłuszczów trans oraz puryn. Dwa pierwsze nie wpływają negatywnie na zdrowie psów i kotów, ale ze względu na zawartość puryn mięso to nie nadaje się dla psów z niektórymi chorobami. Z lepszych stron tego mięsa trzeba wymienić wysoką zawartość witamin z grupy B, folianów oraz mikro i makroelementów. Zawiera dużo fosforu, żelaza, sodu, potasu, cynku. Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył.

Świeża wieprzowina yorkshire
(jak świeża wołowina angus)

Świeża wątroba wołowa
Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Świeże całe jaja
Źródło pełnowartościowego białka, które posiada najwyższą wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy endo- i egzogenne o profilu uznawanym za wzorzec żywienia. Żółtko natomiast zawiera duże ilości tłuszczu, witamin, minerałów i cholesterolu.

Świeża wątroba dzika
(jak świeża wątroba wołowa)

Jagnięcina
Składnik o trudnej do ocenienia jakości (nie dotyczny półproduktów typu human-grade). Mogą się w nim znajdować wyłącznie produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego kategorii trzeciej, czyli nieprzeznaczonych dla ludzi (Rozporządzenie nr 68/2013), łącznie z piórami, dziobami, kopytami, łbami, jednak często są to całe tusze lub ich części, czyli pozostałości po oddzieleniu mięsa przeznaczonego dla ludzi. Składnik może być bogaty w wysokiej jakości białko pochodzące z mięsa i mięsnych kości, jak również zawierać białko niskiej jakości. Niższa jakość składnika będzie wpływała negatywnie na strawność białka i wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. Tauryny, której niedobór prowadzi do chorób serca. Uważamy, że gdyby pod tym określeniem kryło się mięso, producent by to wyraźnie zaznaczył. Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż mięso świeże. Często konserwowana chemicznie. Zwykle determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje nawet dwukrotne obniżenie wartości odżywczych białka oraz powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji. W przypadku mięsa ryb (mączki rybne) spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Wołowina
(jak świeża wołowina angus)

Cały śledź
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały. Te tłuste ryby to idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białka, ale tylko jeśli produkowane są z całych ryb lub samego ich mięsa. Zawiera sporo jodu, wapnia oraz witaminy D i A.

Wieprzowina
(jak świeża wołowina angus)

Świeża wątroba jagnięca
Mniam. Źródło najwyższej jakości białek, witamin z grupy B, A i żelaza, w nadmiarze (5% i więcej) może szkodzić

Całe sardynki
Po odjęciu prawie całej wody stanowi skondensowane źródło białek, zwykle 3-4 razy więcej niż produkt świeży. Składnik opisany jako dehydratyzowany, suszony, sproszkowany lub odwodniony najczęściej występuje w postaci mączki i jest konserwowany chemicznie. Determinuje mniejszą smakowitość karmy niż mięso świeże. Ze względu dwukrotne przetwarzanie w wysokiej temperaturze następuje powstawanie bardzo szkodliwych dla psów i kotów tzw. Końcowych produktów zaawansowanej glikacji, jednak spadek wartości odżywczych jest bardzo mały.

Świeża wątroba wieprzowa
(jak świeża wątroba wołowa)

Cały groch zielony
Źródło dobrej jakości węglowodanów i włókna pokarmowego. Zawiera też znaczne ilości niepełnowartościowego białka dlatego jest popularnym składnikiem karm bezzbożowych. Groch jest rośliną ciężkostrawną.

Cały groch żółty
(jak cały groch zielony)

Cała fasola pinto
Bogata w węglowodany i białko roślinne. Jak każde białko roślinne, jest ono niepełnowartościowe dla psów i kotów, ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych lub zawartość aminokwasów ograniczających. Zawiera też spore ilości błonnika wspomagającego trawienie.

Pozostałe składniki
są w na tyle małych ilościach, że wątpliwe jest aby miały jakiekolwiek znaczenie prozdrowotne.

Są jednak wyjątki:

Tłuszcz wołowy

Tłuszcz wieprzowy

Olej ze śledzia
Bogate źródło kwasów omega-6 i omega-3, głównie DHA i EPA, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. Zawiera duże ilości witaminy A i D. Oleje z ryb mają szereg właściwości prozdrowotnych. Mają działanie antynowotworowe, pomagają leczyć choroby układu krwionośnego, reumatyzm, poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają układ odpornościowy i wiele innych. Wraz ze wzrostem podaży oleju rybnego, rośnie zapotrzebowanie na witaminę E. Olej rybny, w zależności od pochodzenia ryb, może bardzo różnić się jakością, świeżością i stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Może zawierać znaczne ilości metali ciężkich, dioksyn i innych toksyn. Pod tym względem lepszym źródłem DHA i EPA od oleju rybnego i oleju z kryla jest fitoplankton i zooplankton.

Chrząstki wołowe
Źródło chondroityny, ważnego związku wspierającego pracę stawów

Wątroba wołowa
(jak świeża wątroba wołowa)

Żołądki wołowe

Wątroba jagnięca
(jak świeża wątroba jagnięca)

Żołądki jagnięce

Podsumowanie

Orijen Regional Red Dog jest bardzo dobrą karmą suchą ekstrudowaną. Większość składników jest bardzo dobrej jakości. Na uwagę zasługuje różnorodność użytych składników i produktów mięsnych oraz podrobów i ryb. Na plus trzeba zaliczyć dużą zawartość kwasów omega-3 (DHA i EPA) pochodzących z ryb i olejów rybnych. Głównym źródłem wysokiej jakości białka są: śledź, mączka jagnięca i wieprz, a profil składników odżywczych jest bardzo dobry dla przeciętnego psa i spełnia minimalne zalecenia FEDIAF.
Kraj pochodzenia: Kanada

Bibliografia